Broadcast from the future

Click to enlarge
An atrium links the east and west buildings, a space which also provides connectivity to the newsroom through a series of bridges, galleries and voids, without interrupting or compromising operations.

An atrium links the east and west buildings, a space which also provides connectivity to the newsroom through a series of bridges, galleries and voids, without interrupting or compromising operations. Image: Patrick Reynolds

1 of 10
‘Open and Live’ is a concept used throughout this space. It entails clear sightlines across the various floors and design elements that integrate and celebrate content.

‘Open and Live’ is a concept used throughout this space. It entails clear sightlines across the various floors and design elements that integrate and celebrate content. Image: Patrick Reynolds

2 of 10
Light, colour, furniture shapes and textures are used to warm and soften the industrial and digital elements here.

Light, colour, furniture shapes and textures are used to warm and soften the industrial and digital elements here.

3 of 10
A café was positioned near the front door, a move seeking to represent the buzz and dynamism of the organisation.

A café was positioned near the front door, a move seeking to represent the buzz and dynamism of the organisation. Image: Patrick Reynolds

4 of 10
The newsroom is designed as a hub-and-spoke system. It is a physical manifestation of 
how journalism flows in and out of the editing desk.

The newsroom is designed as a hub-and-spoke system. It is a physical manifestation of how journalism flows in and out of the editing desk. Image: Patrick Reynolds

5 of 10
Inspiration for this interior came from the classic film Blade Runner – resulting in the use of dark tones, neon, concrete, vivid colour and digital media.

Inspiration for this interior came from the classic film Blade Runner – resulting in the use of dark tones, neon, concrete, vivid colour and digital media. Image: Patrick Reynolds

6 of 10
All concrete floors and columns, the majority of the services and structural components are the original building substrate revealed.

All concrete floors and columns, the majority of the services and structural components are the original building substrate revealed. Image: Patrick Reynolds

7 of 10
Local artists were commissioned to create large murals which lend more vibrancy and visual interest to the industrial-style volume.

Local artists were commissioned to create large murals which lend more vibrancy and visual interest to the industrial-style volume. Image: Patrick Reynolds

8 of 10
Social/kitchenette spaces are designed without vertical elements to retain clear views within the respective floor plates.

Social/kitchenette spaces are designed without vertical elements to retain clear views within the respective floor plates. Image: Patrick Reynolds

9 of 10
Signage within the atrium acknowledges the age of analogue broadcasting.

Signage within the atrium acknowledges the age of analogue broadcasting. Image: Patrick Reynolds

10 of 10

Sarosh Mulla steps into the impressive refurbishment of the state broadcaster’s headquarters.

Several media outlets have reorganised their work spaces in order to better reflect the changing nature of the sector and new modes of media production.

Both Mediaworks and NZME have recently restructured their businesses and have taken the opportunity to demonstrate this change in the design of their spaces. Adding to this trend is a reimagining of the TVNZ headquarters in Auckland, which was recently opened by Prime Minister John Key, alongside the Minister of Broadcasting, Amy Adams, and TVNZ’s chief executive, Kevin Kenrick.

‘Open and Live’ is a concept used throughout this space. It entails clear sightlines across the various floors and design elements that integrate and celebrate content.  Image:  Patrick Reynolds

The renovation of the 26-year-old building was carried out by its original designers, Warren and Mahoney. At the time of its construction, the original building was an innovative example of an atrium-focused office building with a distinctive central staircase and strength in the way it commanded its position on the busy corner site.

But it was constructed before the internet became such a pervasive part of our existence and, therefore, required a substantial internal remodelling to be able to bring it up to the standards required in a fully digitised era of media production.

The continuity of engagement between TVNZ and Warren and Mahoney can be read in the way this internal transformation has been carried out with respect to the original structure of the building (and its quintessentially 1980s’ chrome-panelled lift).

Technically there have been major developments in the way content is created and released to the public through a range of online formats. In particular, a fully-integrated content delivery system enables the automated delivery of video, both to online platforms, such as TVNZ On Demand, and the on-air services, such as ONE News. These advances have required the upgrading of digital services within the building and a rethinking of how the premises will continually transform as these services change in the future.

Light, colour, furniture shapes and textures are used to warm and soften the industrial and digital elements here.

Driving this transformation has been a conceptual desire to create a workplace and public institution that is ‘open and live’. Kenrick notes that “we wanted more than just an office: we wanted to create the home of New Zealand’s video content. News is the foundation of our content offering and it’s now proudly showcased at the heart of our building. Visitors will be able to feel the unique buzz and energy that comes from a live media environment.”

The importance of news reporting at TVNZ is consolidated within the replanned spaces. The news teams were separated previously and as a result faced difficulties in collaborating. The larger newsroom now accommodates all of these teams together in a planning arrangement that mimics the flow of information from the news team through to the central editing desk.

Inspiration for this interior came from the classic film Blade Runner – resulting in the use of dark tones, neon, concrete, vivid colour and digital media.  Image:  Patrick Reynolds

The visual connection of the newsroom from other parts of the building, particularly the central atrium, is also improved. Double-height volumes are created as part of the existing concrete structure by removing sections of floors within the structural grid, further connecting the newsroom to other spaces throughout the building.

The renovation circles around the reshaped and styled atrium. The black interior finishes, linear coloured lighting and cantilevered neon lighting are drawn from iconic sci-fi film Blade Runner. The activity of the space supports this reference and separates this atrium from other banal corporate ones.

Aside from the neon lights and the graphic styling of this central space, the ground-floor atrium is cleverly-planned to demarcate zones for different activities without formal separations. Subtle level changes and integrated seating make the atrium feel both active and considered.

The colour and dynamism of the workspaces are at their best where the designers have stepped away from the standard. For example, different creative and content-producing teams are gathered around a serpentine table that jogs its way through an open floor. The number of staff accommodated is substantial, without resorting to a grid of off-the-shelf furniture.

Similarly, the coloured accents of the interior are vibrant and demarcate new attentions to the structure of the building, such as the new lime-green steel portals.

The newsroom is designed as a hub-and-spoke system. It is a physical manifestation of how journalism flows in and out of the editing desk.  Image:  Patrick Reynolds

The renovation of TVNZ’s home highlights its complicated position between commercial entity and public amenity. It must compete – not only against other commercial media outlets – but also for the affections of the Government, in order to continue to provide its particular service.

This tension is not at the foreground of the interior design but it does exist in the spaces. The fit-out is not that of a banal government office, yet, at the same time, it lacks the ruthlessness of its commercial competitors. Instead, the design team has walked a line between creating a space that is both humane and professional for TVNZ.


More projects

Electric by design

Electric by design

Simon Bush-King unravels the new, quirky design within a former electricity company headquarters in Antwerp.
Paris without a map

Paris without a map

From Mondrian to Margiela: a very personal blending of influences make this French apartment a veritable tour de force.
The skyline shifter

The skyline shifter

Ground is soon to be broken for The Pacifica, an apartment complex that will be Auckland’s highest residential tower.
Mirror, mirror

Mirror, mirror

Warren and Mahoney Auckland’s new office is a gold box that reflects the beauty of its home inside an old shipping warehouse.

Most read

Print your own house: WikiHouse in New Zealand

Print your own house

Amelia Melbourne-Hayward chats with the co-founders of WikiHouse New Zealand to find out more about the open source project.
The Kiwi kitchen

The Kiwi kitchen

We asked a few Kiwi architects and designers for some sage advice around the one of the most complex rooms in the house.
Paris without a map

Paris without a map

From Mondrian to Margiela: a very personal blending of influences make this French apartment a veritable tour de force.