Energy flows

Click to enlarge
An ample atrium with a variety of bridges allows for visual and physical connections between staff.

An ample atrium with a variety of bridges allows for visual and physical connections between staff. Image: Amanda Aitken

1 of 10
The colour scheme of this level centres around various shades of blue, representing moana (sea).

The colour scheme of this level centres around various shades of blue, representing moana (sea). Image: Amanda Aitken

2 of 10
The colour scheme of the three floors reflects the Tauranga landscape, with reds for Mauao (Mt Maunganui), greens for ngahere (forest) and blues for moana (sea).

The colour scheme of the three floors reflects the Tauranga landscape, with reds for Mauao (Mt Maunganui), greens for ngahere (forest) and blues for moana (sea). Image: Amanda Aitken

3 of 10
Detail of the ground floor.

Detail of the ground floor. Image: Amanda Aitken

4 of 10
A range of different seating options allows for impromptu and planned meetings throughout the workplace.

A range of different seating options allows for impromptu and planned meetings throughout the workplace. Image: Amanda Aitken

5 of 10
The bright colour scheme is offset against the natural tones of wood and stone.

The bright colour scheme is offset against the natural tones of wood and stone. Image: Amanda Aitken

6 of 10
Looking across the atrium to the second floor.

Looking across the atrium to the second floor. Image: Amanda Aitken

7 of 10
Lockers are provided on each floor for staff belongings and office supplies. While the offices use ABW principles, some closed-off spaces allow for phone calls and meetings.

Lockers are provided on each floor for staff belongings and office supplies. While the offices use ABW principles, some closed-off spaces allow for phone calls and meetings. Image: Amanda Aitken

8 of 10
Visually dynamic acoustic panelling delineates the break-out areas from the rest of 
the floor.

Visually dynamic acoustic panelling delineates the break-out areas from the rest of the floor. Image: Amanda Aitken

9 of 10
A range of different seating options allows for impromptu and planned meetings throughout the workplace.

A range of different seating options allows for impromptu and planned meetings throughout the workplace. Image: Amanda Aitken

10 of 10

For Trustpower the impetus to move to these sparkling new headquarters in Tauranga’s CBD was all about accommodating for change. With the future of electricity as we know it being uncertain, Trustpower had transformed from being a regional power company to become a national multi-utility company. And with staff numbers climbing towards 500, it had outgrown its rundown premises on the rural outskirts of Tauranga.

Trustpower discussed moving into the centre of Tauranga with the city council, as a move that would be mutually beneficial for the company and the town. It inducted Warren and Mahoney in the search for a suitable spot to lease and eventually discovered this site, owned by CBC Construction, which previously had a warehouse on it.

The colour scheme of the three floors reflects the Tauranga landscape, with reds for Mauao (Mt Maunganui), greens for ngahere (forest) and blues for moana (sea).  Image:  Amanda Aitken

In the design of the new 7,200m2 building (of which Trustpower would be a long-term leaseholder), Warren and Mahoney talked to the company about the evolution of the workplace, says lead architect David Giera.

“We visited ASB North Wharf in Auckland to see how it worked and what was possible. We saw what it meant to have a dynamic, energising environment. Trustpower came on board with the idea and that really altered the direction of the project in a positive way.”

Activity Based Working (ABW) specialists Veldhoen + Company were called in to measure how Trustpower worked previously and how it wanted to change. This resulted in a set of physical requirements in terms of the number and size of meeting rooms and workspaces for the new premises.

The bright colour scheme is offset against the natural tones of wood and stone.  Image:  Amanda Aitken

Giera says the key to ABW is interaction and an efficient use of building space and energy. “Because of the tools we have now, people don’t need to sit at fixed desks. In most companies you will find only around 70 per cent of staff in the building at any one time. We actually go to work for interaction.”

The central atrium was designed to help promote this movement and communication, by visually and physically connecting people. Bridges span the atrium at angles, giving the sense of a bustling atmosphere. The atrium also floods the building with natural light. “We talked about having the atrium before the site was built, and that was quite a hard sell because it is a lot of space that can’t be rented out,” Giera says.

“The atrium is carved out of the centre of the space and folds up like an apron at the edges, to connect with the upper floors through a timber staircase, which doubles as bleacher seating for large group meetings. The space is designed for long views, so you can see people and catch up with them instead of sending an email. It is all about enabling collaboration.”

Visually dynamic acoustic panelling delineates the break-out areas from the rest of the floor. Image:  Amanda Aitken

From any point in the atrium, it is possible to see the building’s colour scheme, which helps with wayfinding. The top floor displays reds and yellows and represents Mauao (Mount Maunganui), the middle floor is clad in greens to represent ngahere (the forest), while the ground floor has blues to denote moana (the sea). The workstations and furniture on the edges of the bustling atrium are allocated for casual and collaborative work.

Pod-style meeting rooms provide a filter between the atrium-edge desking and the workstations along the eastern and western edges of the building, which are designed for concentrated, quiet work. Lockers are provided on each floor for employees to store their belongings, a must when you can’t leave anything at your desk.

“Trustpower really embraced ABW. Even the CEOs have foregone their offices. This is great, because for ABW to really work, you can’t do it by halves. You really have to take on the whole concept,” says Giera.


More projects

Electric by design

Electric by design

Simon Bush-King unravels the new, quirky design within a former electricity company headquarters in Antwerp.
Paris without a map

Paris without a map

From Mondrian to Margiela: a very personal blending of influences make this French apartment a veritable tour de force.
The skyline shifter

The skyline shifter

Ground is soon to be broken for The Pacifica, an apartment complex that will be Auckland’s highest residential tower.
Mirror, mirror

Mirror, mirror

Warren and Mahoney Auckland’s new office is a gold box that reflects the beauty of its home inside an old shipping warehouse.

Most read

Print your own house: WikiHouse in New Zealand

Print your own house

Amelia Melbourne-Hayward chats with the co-founders of WikiHouse New Zealand to find out more about the open source project.