Wunderkammer: Ponsonby House

Click to enlarge
Located in Ponsonby, the home was designed by architect Ross Brown. Slate crazy paving leads from the street to the front door.

Located in Ponsonby, the home was designed by architect Ross Brown. Slate crazy paving leads from the street to the front door. Image: Samuel Hartnett

1 of 12
Twice-smoked oak parquet floors in the open-plan kitchen, dining and living spaces add warmth and visual interest to the interior.

Twice-smoked oak parquet floors in the open-plan kitchen, dining and living spaces add warmth and visual interest to the interior. Image: Samuel Hartnett

2 of 12
A discreet bar adjoining the living space is lined in brass, and the subtle shimmer of this surface is also at play in the artwork by Max Gimblett.

A discreet bar adjoining the living space is lined in brass, and the subtle shimmer of this surface is also at play in the artwork by Max Gimblett. Image: Samuel Hartnett

3 of 12
Looking up from the triple-height dining space towards the upper gallery.

Looking up from the triple-height dining space towards the upper gallery. Image: Samuel Hartnett

4 of 12
Main bedroom space with bedside pendant lights by Tom Dixon.

Main bedroom space with bedside pendant lights by Tom Dixon. Image: Samuel Hartnett

5 of 12
Kitchen area with Mondrian glass ceiling light by Venicem; one of the many 
still-life compositions found throughout the house. Portrait by Francois Martin Kavel.

Kitchen area with Mondrian glass ceiling light by Venicem; one of the many still-life compositions found throughout the house. Portrait by Francois Martin Kavel. Image: Samuel Hartnett

6 of 12
Main bedroom featuring a painting by Alain Aslan. Aslan was a friend of Pierre (Phillipe’s father), and he supplied the monthly pin-up in the French magazine Lui.

Main bedroom featuring a painting by Alain Aslan. Aslan was a friend of Pierre (Phillipe’s father), and he supplied the monthly pin-up in the French magazine Lui. Image: Samuel Hartnett

7 of 12
Bathroom featuring custom-made space dividers using brass joinery; looking through the internal glass doors towards the cast concrete stairs with bespoke oak handrail.

Bathroom featuring custom-made space dividers using brass joinery; looking through the internal glass doors towards the cast concrete stairs with bespoke oak handrail. Image: Samuel Hartnett

8 of 12
The living area contains a Strip Sofa (1972) by Cini Boeri for Arflex.

The living area contains a Strip Sofa (1972) by Cini Boeri for Arflex. Image: Samuel Hartnett

9 of 12
Dining space featuring the Vertigo light by Constance Guisset; Pounamu sculpture by Joe Sheehan.

Dining space featuring the Vertigo light by Constance Guisset; Pounamu sculpture by Joe Sheehan. Image: Samuel Hartnett

10 of 12
An artwork by Peter Robinson graces the stairwell leading up to the bedroom spaces.

An artwork by Peter Robinson graces the stairwell leading up to the bedroom spaces. Image: Samuel Hartnett

11 of 12
The curves introduced in the landscaping and suspended outdoor fireplace act as a counterpoint to the rectilinear form of 
the house.

The curves introduced in the landscaping and suspended outdoor fireplace act as a counterpoint to the rectilinear form of the house. Image: Samuel Hartnett

12 of 12

It all began with a small, gable-roofed house hewn in pounamu by New Zealand sculptor Joe Sheehan. Sarah and Phillipe Lods took this precious object to potential architects to begin a conversation about a design for their own home.

In addition to Sheehan’s artwork, the couple found inspiration for architectural details and material finishes in Tom Kundig’s ‘The Pierre’ House and Jean Prouve’s oeuvre. With extensive experience in house renovation, this was their first new build. After much research, Ross Brown became their architect of choice.

Twice-smoked oak parquet floors in the open-plan kitchen, dining and living spaces add warmth and visual interest to the interior.  Image:  Samuel Hartnett

The house is located in Ponsonby, Auckland and positions itself comfortably beside neighbouring villas, characterised by welcoming entrances and open verandahs. Its contextual fit is due, in large part, to the congenial disposition the house offers to the street.

Rather than hiding itself away behind a large fence, the clear-cut, gable form of the house is tempered by a landscape design that introduces soft, undulating curves and sculptural planting to the streetscape. In the evenings, a large hand-blown glass pendant, the ‘Tim’ light by Czech design studio Olgoj Chorchoj, illuminates the interior and creates a dynamic focal point for passersby to enjoy.

Dining space featuring the Vertigo light by Constance Guisset; Pounamu sculpture by Joe Sheehan.  Image:  Samuel Hartnett

Slate crazy paving begins the transition from the street to the front door and continues into the entry vestibule. A terrazzo version of this paving, at a much smaller scale, features in one of the bathrooms and was inspired by the flooring in the entrance foyer to the historic Hotel DeBrett in Auckland.

A discreet bar adjoining the living space is lined in brass, and the subtle shimmer of this surface is also at play in the artwork by Max Gimblett.  Image:  Samuel Hartnett

Treasured artworks and family heirlooms have been carefully considered in the design of the interiors. As you enter the house, you are contained within a low-ceilinged space where the focal point becomes a significant painting by Phillipe’s father, Pierre. Contemporary art by Michael Parekowhai, Fatu Feu’u and Andrew De Boer greet you as you proceed down a central corridor, catching a glimpse of a watercolour by Toss Woollaston in the distance.

The house is a study in contrasts. The low-ceilinged entry corridor and dark, moody retreat space, accessed by a set of internal glass doors similar to those found in traditional French apartments, make the transition into the voluminous open-plan kitchen, living and dining spaces especially dramatic. The large, steel Crittall windows in the dining space become a focal point and carefully frame a pair of frangipani plants, whose sculptural forms add interest to the landscape regardless of the season.

The flat site was excavated at the rear to have the living spaces on a lower level to the street. To achieve a contrast, the pool was then elevated. The garden, designed by Kerry Spiers, has been formed into a series of grassy knolls whose curves complement the curve used on the upstairs bedroom balcony above the living area and the lozenge form of the suspended outdoor fireplace by Aurora.

Kitchen area with Mondrian glass ceiling light by Venicem; one of the many still-life compositions found throughout the house. Portrait by Francois Martin Kavel.  Image:  Samuel Hartnett

The smooth finish of the precast concrete panels (complete with a subtle pattern of squares) on the exterior is contrasted with the more porous, rusticated finish of the concrete poured in situ for the stairwell. This contrast comes into relief where the smooth curve of the solid oak handrail wends its way up the stairs, past a Peter Robinson felt artwork: rough beside smooth, hard surfaces against soft, textile sculptures.

Sarah works as a stylist, and still lifes composed of precious objet d’art and floral tributes are arranged throughout each of the interior spaces. These assemblages create focal points beyond the art on the walls or the dazzling play of light across the zigzag pleats of the oak, twice-smoked parquet floorboards. In the dining space, your eyes are drawn up to observe the slow oscillations of the Vertigo light by Constance Guisset. This lightweight fibreglass structure moves in response to air currents and, when lit, creates dramatic shadows on an adjacent wall.

The living area contains a Strip Sofa (1972) by Cini Boeri for Arflex.  Image:  Samuel Hartnett

Sarah and Phillipe went to great lengths to procure unique light fittings for each space. The kitchen features a Mondrian glass ceiling light by Venicem, Italy, that suspends Murano glass diffusers in a natural brass frame. In the living space, a Strip Sofa (1972) designed by the trailblazing Italian architect Cini Boeri for Arflex takes pride of place. Featuring removable quilted covers in blue linen, it can be reconfigured at will.

Everywhere you look, you are beguiled by details that demonstrate a commitment to design at every scale: from the marble window sills to bespoke shelving systems and brass space dividers in the bathrooms.

The small sculpture that started this architectural adventure was made of pounamu. This ancient, precious material is celebrated for its rich interior life, for its capacity to hold light. The more light that passes through a piece of pounamu, the higher the quality.

Bathroom featuring custom-made space dividers using brass joinery; looking through the internal glass doors towards the cast concrete stairs with bespoke oak handrail.  Image:  Samuel Hartnett

The Lodses have succeeded in creating a piece of architecture that, like the small precious object that was the catalyst for the design, manipulates light to enhance interior experience: from the large tracts of light flooding into the open-plan living spaces, to the soft, diffuse light achieved by using translucent glass in the bathing spaces and the judicious placement of artificial light throughout the interiors.

This house and its precious contents might be considered a form of Wunderkammer: a place where a collection of important objects are grouped together for mutual enjoyment to inspire wonder and stimulate thought.


More projects

Sleight of hand

Sleight of hand

This interior, devised by the film industry, is equal parts escapism, kid’s haven and functional – all with a dash of magic.
On the edge: The Farm

On the edge: The Farm

A new coastal home by Fergus Scott Architects that can accommodate up to thirty relatives and friends.
Funfair wonderland

Funfair wonderland

A collection of whimsical knick-knacks casts a colourful spell on Wellington’s Seashore Cabaret.

Most read

Funfair wonderland

Funfair wonderland

A collection of whimsical knick-knacks casts a colourful spell on Wellington’s Seashore Cabaret.
On the edge: The Farm

On the edge: The Farm

A new coastal home by Fergus Scott Architects that can accommodate up to thirty relatives and friends.
In focus: Michael Webb

In focus: Michael Webb

Vanessa Coxhead spoke to architectural writer Michael Webb about his new book and what makes a great apartment building.
Architects amidst conflict

Architects amidst conflict

Thomas Denhardt examines Lebanon’s conflict-filled history and asks, “What is the architect’s role during war and conflict?”